САЩ обяви официално: Пандемията може да продължи 18 месеца

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

План на федералното правителство на Съединените щати за борба с коронавируса предупреждава, че пандемията „ще продължи 18 месеца или по-дълго“ и може да включва „множество вълни“, което ще доведе до недостиг на стоки.

Планът от 100 страници предупреждава, че ще е нужна безпрецедентна реакция и специални президентски правомощия за мобилизиране на частния сектор.

Сред мерките е задействаният вчера Закон за военновременното производство от 1950 г., който разрешава на държавния глава да задължи американската индустрия да увеличи производството на консумативи от първа необходимост като респиратори и защитни облекла за здравните работници.

Недостиг на продукти

„Възможно е да има недостиг на продукти за здравеопазването и спешните служби“, предупреждават експертите. „Това включва диагностика, медицински консумативи, лекарства и персонал.”

Според плана „държавните и местните власти, както и инфраструктурните и комуникационни канали, ще работят под постоянен стрес и могат да станат по-малко надеждни.“

Планът, подготвен „само за вътрешна употреба, а не за публично разпространение“, е бил предоставен на американския вестник „Ню Йорк Таймс“ в момент, когато президентът Доналд Тръмп увеличи усилията за справяне с разпространението на вируса.

След дълго подценяване на ситуацията, казвайки, че по чудо ще изчезне, преди седмица Тръмп обяви национално извънредно положение заради коронавируса.

Агресивни стъпки

Голяма част от плана има бюрократичен характер, описва координацията между агенциите и действията, някои от които вече са предприети, като затваряне на училищата и отмяна на големи публични събития.

Сенатори от Демократическата партия обаче призоваваха за по-агресивни стъпки.

„Отговорът на администрацията досега не съответстваше на спешността, която изисква кризата, и все още има стъпки, които можете да предприемете, за да смекчите щетите“, написа в писмо до Тръмп сенатор Боб Менендес, демократ от Ню Джърси.

Друго писмо, изпратено миналата седмица от 57 членове на Демократическата партия, дава подобни препоръки: „По време на Втората световна война страната ни се адаптира към нуждите на времето да произвежда големи количества бомбардировачи, танкове и стоки, които да помогнат за преодоляване на кризата. Ние знаем какви са изискванията на нашето време и трябва да действаме сега, за да отговорим на тези искания.“

Подготовка като за война

В отговор Тръмп затегна мерките със специален закон. Приет през 1950 г., малко след като американските войски отиват на война, защитавайки Южна Корея срещу инвазия от КНДР, Законът за военновременното производство се основава на правомощия, използвани по време на Втората световна война. Текстът упълномощава президента да изисква от предприятията да приоритизират и приемат договори, необходими за национална отбрана.

През годините обхватът му се разширява, за да включи и национални извънредни ситуации. Президентът може да прави директни заеми или гаранции за заем и да поеме ангажименти за закупуване, субсидии или други стимули, за да накара индустрията да помогне в условията на криза.

Въпреки всичко направено досега, „разпространението и тежестта на COVID-19 ще бъдат трудни за прогнозиране и характеризиране“, се казва в правителствения план. Основното предупреждение в него е за „значителен недостиг за правителството, частния сектор и отделните потребители в Съединените щати“.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook