Разказ под болнична карантина: Не ме е страх да съм с коронавирус, а да не съм първият!

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Ще бъде наречен условно Борислав, защото не иска името и лицето му да станат обществено известни. В момента лежи във Военномедицинската академия (ВМА), където е постъпил с влошено здраве след като се е завърнал от Италия. Вече от ден и половина не знае дали пробата му за коронавируса COVID-19 е положителна, или отрицателна и дори са му препоръчали да следи медиите тази вечер. Мъжът разказва и смущаващи впечатления за мерките за безопасност по време на болничната му карантина.

“Дневник” се обръща с въпроси за конкретния случай към Националния оперативен щаб, но оттам препратиха за информация към редовния брифинг в 17 часа днес.

Борислав каца на летище София на 23 февруари, където пристига с полет от Рим. Преди италианската столица е бил в Дюселдорф и Берлин. В същия ден българските власти препоръчаха да не се пътува до Италия, а ден по-късно (на 24 февруари) бе създаден и Националният оперативен щаб.

Казва, че на летището никой не му е обяснил какво да прави, ако се почувства зле, а пристигащите от Италия са смесвани с целия поток от пътници. Борислав не е забелязал термокамери, макар да не може да е сигурен, че не е имало такива, тъй като още в първите съобщения за коронавируса в Европа от летището обясняваха, че камерите са монтирани на дистанция от пътниците. На 27 февруари оперативният щаб разпореди идващите от засегнатите страни да бъдат отделени на летището, да им се раздават брошури и да попълват онлайн анкетни карти.

Борислав разказва, че е постъпил във ВМА след два прегледа там. Първият бил на 26 февруари, когато е имал температура около 38.5 градуса и лекарите му предписали да остане под т.нар. домашна карантина, да пие витамин Ц и температуропонижаващи лекарства. Няколко дни по-късно температурата му била свалена, но вече бил с болки в гърлото. Така на 4 март сутринта отново се озовал за преглед във ВМА и бил приет в инфекциозното отделение.

Сега лежи в самостоятелна стая там. Обяснява, че малко след 9.30 ч. сутринта вчера са му взети кръвна проба и носен секрет, но резултатите за коронавирус все още не са готови.

Пътят на една проба

При визитацията снощи лекарите му обяснили, че причината е технологична – пробата е взета след часа, в който се приема в лабораторията и затова щяла да е готова тази сутрин. Тази сутрин обаче резултат нямало, а обяснението било, че нямало място в машината за контролното контейнерче.

Казаха ми: “В пет часа следи медиите”, разказва Борислав. В 17 часа е редовният брифинг на Националния оперативен щаб. Мъжът се чуди колко време отнема на една проба да стигне от кабинет във ВМА до лабораторията във ВМА.

Въпросът защо се бави резултата му обаче далеч надхвърля полето на шеговитите подмятания за следенето на медиите и повдига нов въпрос – възможно ли е забавяне при обработката на пробата да доведе до фалшив отрицателен резултат. Към тази тема насочи вниманието преди дни лабораторният лекар д-р Георги Тодоров, който изрази съмнение дали биологичният материал на пациентите от отдалечените градове се взима и се транспортира до лабораториите по правилата. По думите му пробите се откарват с коли на районните здравни инспекции или по куриер в сух лед, което означава – при температура от около -70 градуса по Целзий. Още вчера “Дневник” зададе въпроси към Министерството на здравеопазването и към Националния оперативен щаб за начина на взимане и транспортиране. До момента конкретни отговори няма, единствено от Министерството на здравеопазването уточниха, че се спазват предписанията на Световната здравна организация (СЗО).

Според инструкцията на СЗО, преведена и публикувана на сайта на министерството, назофарингеален и орофарингеален секрет (изследван в случая) се транспортира до лаборатория при температура от 4°C, а до самото изследване може да се съхранява за до 5 дни при темепратура от 4 градуса по Целзий и за повече от 5 дни при температура от -70°C.

Доц. Георги Попов, началник на катедрата “Инфекциозни болести” във ВМА и член на оперативния щаб, вчера заяви пред БНР, че няма съмнение за взиманите във ВМА проби. От думите му обаче се разбра, че пробите от страната се транспортират до една от 4-те оторизирани лаборатории “в хладилна чанта с лед”. Наличието на “лед” означава транспортиране на пробата при под 4 градуса (най-много 0 градуса, в зависимост от вида лед).

Под болнична карантина

“Не ме е страх, че ще се окажа заразен с Covid-19, а какво ще стане, ако се окажа първият болен”, споделя Борислав и допълва, че го смущават някои мерките за безопасност в болницата.

Разказва, че са му дадени няколко хапчета “Ефизол” за гърлото и му е казано да си внесе термометър (което няма как да стане, докато е в изолация). По думите му медицинският персонал не е оборудван с всички предпазни средства – лекарите, които го приели, били с предпазно облекло, ръкавици, маски и очила, но влизащите всеки ден в стаята сестри и санитари носели само ръкавици и маски. Лекари, с които се е оказал в досег, докато са му взимани пробите, също не носели предпазни очила и облекло.

На този фон мъжът споделя и впечатлението си, че в момента сред самите медици има огромно напрежение, защото в България все още не е открит случай на коронавирус. “Имам чувството, че те просто искат да се покажат. Да кажат, ето, вече имаме коронавирус в България”, разказва мъжът, който определя целия си престой в болницата като “изключително натоварващ емоционално”. Той ще остане под карантина в болницата поне още няколко дни, независимо дали резултатът му ще бъде положителен или отрицателен.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook