Емил Караниколов: Служители в неплатен отпуск ще могат да вземат безлихвен кредит до 1500 лв.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

„Държавата ще разпредели 4,5 милиарда лева: за да покрие щетите, които епидемията от коронавирус нанася на българската икономика. Тези средства ще отидат за здравеопазване, за бизнеса и за социални плащания“, обясни в предаването „Тази сутрни“ министърът на икономиката и енергетиката Емил Караниколов

„500 млн. ще покрият допълнителни плащания за здравните нужди и за работа на лекарите. Те ще се разпределят между МВР M3 и МО“, обясни Караниколов.

Други 200 млн. лева отиват за кредити.
„Служители, които са пуснати в неплатен отпуск могат да вземат безлихвен кредит до 1500 лева само срещу трудов договор, като няма да се гледа друго“, съобщи министърът Парите за това ще дойдат от Българската банка за развитие (ББР), те ще бъдат предоставени на търговските банки, каза още Караниколов.
„Мерките на правителството целят да направят банките по-гъвкави по отношение на новите и вече съществуващите кредити“, отбеляза той.

„Всички мерки, които бяха представени вчера, са реални. Те са краткосрочни, но в момента няма ясна картина за световната икономика“, обясни министърът.
Според него бизнесът може да си позволи да покрива 40% от възнаграждението на служителите, които в момента не работят. Той определи действията на БНБ, която прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лева във връзка с пандемията от коронавирус, като много адекватни.

„Това дава по-голяма ликвидност на банките, които могат да бъдат по-гъвкави при предоставянето на кредити“, посочи той.
По отношение на страховете за ръст на безработицата, министър Караниколов отбеляза, че България е отворена икономика и няма как да не й се отрази затварянето на предприятия в чужбина.
„Заводите у нас не затварят временно и поради извънредните мерки, които сме въвели, а защото техните стратегически партньори в чужбина, затвориха, защото коронавирусът проникна в техните предприятия и компании“, каза той.
За битовите сметки министър Караниковол увери, че те ще бъдат разсрочени за плащане до 20-дневен срок с опция този срок да бъде удължен с още, ако е необходимо.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook