Доктор от Китай обяви кога можем да очакваме края на коронавируса

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Коронавирусната пандемия може да свърши през юни, ако страните се мобилизират да се борят с нея. Това обяви днес висш китайски медицински съветник.

Китай обяви днес, че пикът на заразата в страната е отминал и новите случаи в първоизточника ѝ, централната провинция Хубей, са паднали до едноцифрени числа за първи път. Около две трети от всички случаи на новия коронавирус в света са в Хубей, където вирусът се появи през декември. Но в последните седмици огромното мнозинство от нови случаи е извън Китай.

Китайските власти обясняват тенденцията със стриктните мерки, които са взели, включително да поставят Хубей в почти пълна изолация.

Италиански топ вирусолог: Не подценявайте опасността!

,,В общи линии пикът на епидемията в Китай е преминал. Увеличаването на новите случаи спада”, каза Ми Фън, говорител на Националната здравна комисия, цитиран от Ройтерс.

Жон Наншан, старшият медицински съветник на правителството, заяви пред репортери, че ако страните приемат епидемията сериозно и са готови да вземат твърди мерки, тя може да приключи по света в рамките на месеци.

,,Моят съвет е призив към всички страни да следват указанията на Световната здравна организация и да интервенират в национален мащаб. Ако всички страни биха могли да се мобилизират, това може да свърши до юни”, посочи той.

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса

В разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш китайският президент Си Цзинпин изрази същата увереност, предаде китайската държавна телевизия.

,,След упорита работа Китай показа тенденция на продължително подобрение в епидемичната превенция и контрол. Уверен съм, че китайският народ ще преодолее тази епидемия и ще постигне набелязаните си цели за икономическо и социално развитие”, беше цитиран да казва Си.

Жон, 83-годишен епидемиолог, известен с това, че помогна в борбата с епидемията от ТОРС през 2003 г., каза, че вирусите от същото семейство стават по-малко активни през топлите месеци.

,,Моята преценка за юни се основава на сценарии, в които всички страни вземат положителни мерки”, коментира Жон.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook