Биолози откриха трева в Сибир, която лекува коронавируса, чудо е

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook
Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Биолози от Томск предлагат да се използва за профилактика и лечение от коронавируса корени и трева. Високата антивирусна и антимикробна активност на растението се потвърждава от резултатите от изследванията на Държавния научен център “Вектор”.

В Русия тревата вайда (Ísatis tinctória), която се използва и за боядисване,  се отглежда в малки обеми – като добро медоносно растение и обещаващо фуражно растение.

Според изследователите обаче то е много ефективно в борбата с много инфекциозни заболявания. По-специално, водни екстракти на вайда са използвани за лечение на пациенти при пика на вируса на птичия грип в Китай през 2003 г.

Служители на Държавния научен център по вирусология и биотехнология “Вектор” изследват ефекта на вайдата върху чувствителни клетъчни култури, използвайки вируси на грип, морбили, паротит и върху опитна мишка, използващи вируса на птичия грип.

Поредица от експерименти потвърди високата биологична активност на корена на вайдата“, съобщават от пресслужбата на Държавния университет „Томск“.  След употребата му оцеляват повече от половината от гризачите, заразени с вируса на птичия грип.

В същото време билковите лекарства се характеризират с ниска токсичност и добра поносимост. Това е особено важно за хора с намален имунитет и страдащи от хронични заболявания.

Биолозите планират да разширят изследователските плантации на това ценно растение.

Предвид трудната ситуация поради необходимостта да защитим хората от коронавируса, ние сме готови да отглеждаме вайда в големи обеми за доставка на производители на храни и фармаколози, отбелязват учените.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Харесайте сега най-бързо развиващата се медия!
Сподели ни и присъедини всички свои приятели във “Фейсбук”

Следете сайта ни и бъдете усведомени за всяка новина от България и цял свят. Качваме постоянно, за да разбирате всичко на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани

При проблеми, въпроси и други казуси може да се обърнете към нас на e-mail: [email protected]

Можете да ни потърсите и на лично съобщение във фейсбук страницата ни.

Статията може да бъде полезна и на друг, затова ще се радваме да я
Facebook